Motorcykeldrömmar utan mc kort?

Jag har periodvis under livet kommit i kontakt med 2 hjulig fordon typ gammal moped som min mamma hade på 50-talet eller en nyare modern Eu-moppe. Mer än så har det aldrig blivit men jag har ändå vid de få tillfällen det blivit förstått tjusningen med att köra motorcykel. En frihet där du och maskinen är ett och upplevelsen runtom med dofter, till viss del ljud men även känslan av väg och den kontroll du har på ditt fordon.

Nackdelen med motorcykel är att du måste skaffa ett specifikt körkort som tyvärr är en merkostnad som man kanske inte känner att man vill lägga ut om man redan har ett körkort samt att sätta sig i skolbänken och behöva lära sig trafik igen känns inte lockande.

Häromdagen fick jag besök av en entusiastisk bekant som allvarligt funderade på att skaffa en ”motorcykel” och hade också lånat en för provkörning som stolt visades upp.

Can-Am-Spyder-F3-S_34front-Plt

Det han visade upp var en futuristisk skapelse som tagen ur en Batman film. Can Am Spyder är en amerikansk trehjuling som tillhör segmentet motorcyklar MEN tack vare att den har 2 hjul fram + en viss lagstadgad bredd mellan dessa så behöver du inte längre ha en mc kort för att köra denna utan klara dig galant med ett vanlig B körkort. Visst inte en ”äkta” motorcykel med 2 hjul men betydligt stabilare för den som vill uppleva mc känslan utan att behöva lägga extra pengar på en nytt körkort.  Hyperavancerad modell som tyvärr också kostar närmare en kvarts miljon kronor men tanken är kittlande att kunna ge sig ut på vägarna en varm sommardag när solen skiner och uppleva frihetskänslan.

M3 testar modellen här: M3 TEST

Om man fortfarande har ett sug men känner att det är mycket pengar för en Spyder så finns det andra billigare alternativ. Scooters har ju varit populär i många år och numera finns det självklart sådana också med 3 hjul. Peugeot har ett flertal modeller på marknaden bl.a. en som heter Metropolis Sport 400i och ligger i en prisklass strax under 100000:-. Både lättare men även med mindre motor än Spydern gör att det skiljer en del på dessa förutom priset.

Test av Peugeot Metropolis: Morebikes UK

peugeot-metropolis-sport-statiche-01

När vi ändå pratar om Scooters så var italienska Piaggo tidigt ute, redan 2006 med en trehjulig scooter. Modellen heter Piaggio MP3 500 och har liknande funktioner och utrustning som Peugeot. Ungefär samma prisklass gör att det är känsla och utseende som får avgöra vilken av modellerna som passar bäst.

Test här: Motorcycle.com

faros

Alla dessa modeller har hjul som lutar i kurvorna vilket ökar mc känslan, bromsar på alla 3 hjulen gör att bromsträckan minskar betydligt mot vanliga motorcyklar. Låg vikt och hyfsat starka motorer ger snabb acceleration. Enligt testerna så sitter du bekvämt och motorljudet är inte alltför störande. En av nackdelarna är dock begränsade möjligheter att ta med packning. Bor du i städer som har vägtullar så slipper du betala för det.  En kul ”leksak” för den som har råd och ett smidigt sätt att transportera sig i trafiken. Finns även att hyra på vissa bilutyrningsfirmor om man först vill prova och känna vilken känsla det ger men som sagt det absolut bästa är att du inte behöver ett mc kort sedan misstänker jag att det som redan har en motorcykel rynkar lite på näsan åt dessa modeller men återigen som skapar de en viss vill ha känsla hos oss som inte har detta mc kort men ändå vill uppleva lite fartkänsla utanför en bil.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s