Cykel för den late (eller smarte).

El-cyklar har alltid kittlat min fantasi och visst har suget funnits att investera i en cykel med motor. Nu har det ännu inte blivit av men ju mer miljömedvetenhet sprider sig i världen och allt med avgaser känns förkastligt så ökar suget på någonting som inte låter och inte luktar men ändå får mig att komma framåt.

Hemma finns sedan tidigare el-gräsklippare och allehanda verktyg med batteri laddning så en cykel med elmotor känns inte alls främmande. Det som nu gör att det känns extra intressant är ju framförallt designen på cyklarna samt att elektroniken hela tiden förbättras och effektiviseras. Tyvärr så inser jag att om jag vill köpa en el-cykel som känns rätt design mässigt så kostar det fortfarande multum och långtifrån de priser man kan hitta hos t.ex. Biltema. Räkna med närmare 30000:- om du vill ha någon av nedanstående modeller. Dock blir räckvidd och kraft i backar betydligt mer märkbart i positiv bemärkelse när det gäller dyrare cyklar. Kraftigare motorer, effektivare batteripaket samt behagligare respons på växling gör skillnad.

M3 hade nyligen en genomgång av några av deras favoritcyklar. Artikel El cyklar. Där jämförs modeller från 2015 men även ett test som gjordes 2014 och ger då en hyfsad komplett bild av vad som erbjuds på dagens marknad.

Det som inte nämns och något som också kan vara intressant att veta är väl hur länge batterierna räcker innan de måste bytas samt kostnaden för detta. En motor kräver ju också ett visst underhåll så att behålla en elcykel under lång tid kan naturligtvis innebära en del extra kostnader jämfört med en vanlig cykel. Denna del med motor och batteri är väl miljömässigt sett också den sämsta angående elcyklar i övrigt ser jag bara positiva saker med en investering.

e-motion-evo-cross-electric_bike

Snyggast var nog denna modell som heter EVO CROSS där man på ett läckert sätt integrerat batteriet i ramen. Max hastighet 25 km/h, räckvidd upp till 90 km. Pris ca 27900:- . Mer fakta i artikeln.

e-sub-speed_27223

Effektivast och en cykel som syns är nog SCOTT E-SUB Speed där både räckvidd och motor verkar hålla toppklass. Max hastighet 25 km/h, räckvidd upp till 125 km. pris ca 31500:- . Mer fakta i artikeln.

1574666979

Även Segway gör el cyklar och ska man döma av artikeln så verkar denna modell, Segway Urban Roadster, riktigt bra framförallt jobbar växling och motor effektivt tillsammans. Max hastighet 25 km/h, räckvidd upp till 90 km. pris ca 29900:- . Mer fakta i artikeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s