Ladda enklare.

wlc_akku_image_2

Hemma använder vi rätt många eldrivna apparater varav en stor del med batterier. Fördelen är en något miljövänligare energiförbrukning men även ett enklare sätt att skaffa energi till dessa apparater. El finns i varje hem, en bensindunk till ett bensindrivet fordon kräver mer planering och förberedelser och spontaniteten kan ibland utebli om bränsle saknas. Nackdelen är att komma ihåg att plocka loss batterierna från apparater och sedan stoppa dessa i en laddare. Tyvärr händer det alltför ofta att detta glöms bort vilket innebär att det ibland kan ta ett par timmar innan man kommer igång med det tänkta projektet .

Nu har bl.a. Bosch tagit ett steg i rätt riktning och introducerar ”Wireless Charging”. Enkelt beskrivet så är det precis som det låter, du laddar ”i luften”. En induktionsladdare används och fungerar på samma sätt som en induktionshäll med magnetism men istället för att värma motsvarande yta så laddas ett batteri upp istället.  Smidigt eftersom det innebär att du slipper momentet med att koppla loss batteriet utan ställer bara t.ex. skruvdragaren ovanpå eller lägger grästrimmern bredvid laddaren och automatisk så påbörjas då laddningen.

Möjligheterna undersöks också huruvida man kan överföra denna teknik till elbilar så att man slipper hålla på med sladdar när den ska laddas. BMW och Daimler är två biltillverkare som tillsammans håller på att fram en lösning och räknar med att en fungerande modell skall finnas färdig om knappt två år.

Nästa steg är naturligtvis möjligheten att ladda på avstånd. Test pågår och i Sydkorea finns det idag en prototyp för att ladda elektriska prylar på ett avstånd upp till 5 meter. Ny Teknik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s