Julstämning

Free-Wallpaper-Christmas-Tree

Under ett par veckor före jul råder en lätt julmusiksfeber i denna familj. Gamla dammiga 50-60-tals låtar med för ungdomarna okända artister spelas och är accepterade tillsammans med hypermoderna julversioner som ingen av den äldre generationen riktigt förstår sig på men diggar ändå. Ett antal favoriter har dock utkristalliserats under åren och för att skapa en lätt julstämning och inspiration till er som saknar energi för stunden så kommer här mina 10 högst personliga julfavoriter.

Nummer ett av alla jullåtar har blivit Chris Rea och hans Driving Home For Christmas.

Här en kort intervju om hur låten kom till:

Vem har undgått att beröras av The Pogues/Kirsty MacColl’s Fairytale Of New York en modern klassiker som släpptes 1987. Också en av absoluta julfavoriter. Matt Dillon som medverkade i videon har sagt att den filminspelningen var en av hans lyckligaste stunder eftersom The Pogues var ett av hans favoritband.

En jullåt från sent 70-tal av Paul McCartney tillhör också kategorin ”korny” jullåtar som spelas ofta.

Den juligaste av alla jullåtar framförs av Nat King Cole och är den låt jag mest förknippar med jul där den har lite av Disney arrangemang över sig och påminner mycket om barndomens jular.

En riktigt skön något modernare version av Carol of The Bells har the Calling gjort. Har dykt upp som favorit på senare år och en version som spelas kontinuerligt under julen.

En jullåt som dykt upp senaste åren med en viss inspiration från äldsta dottern är Child of Snow med japanska Miu Sakamoto, dotter till Ryuichi Sakamoto och Akiko Yano. Enormt vackert men samtidigt sorgligt och passar självklart till ett snöigt vitt vinterlandskap som bakgrund.

En låt som följt med sedan barnsben och som fortfarande måste spelas för att julen skall vara komplett är Sleigh Ride med Ronettes från Phil Spectors klassiska julalbum som producerades 1963.

På 80-talet skapades Band Aid av Bob Geldof för att samla in pengar till svältande i Etiopien. Här samlades gräddan av den brittisk musikgenerationen och för oss som minns den tiden så finns det mycket nostalgi i form av frisyrer och bortglömda artister som dyker upp när man tittar på denna video. Här en specialversion som visar skapandet av låten Do They Know It’s Christmas?

Kate Bush har också skapat en oförglömlig jullåt i form av December Will Be Magic Again. En låt från sent 70-tal.

I början av 90-talet släppte gruppen Cocteau Twins en jul-ep som bland annat innehöll Winter Wonderland och de sätter naturligtvis en speciell prägel på denna låt med sitt unika sound.

Ja detta var några av mina julfavoriter. Finns en bunt till med låtar som hade platsat i detta gäng men lagom är nog bäst när det gäller jul och musik, åtminstone för denna gång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s