90-tals Nostalgi 1

90’s

Har en hel del musikaliska referenser av både 70 och 80-tal när det gäller musik. Men 90-talet är av någon anledning ”lost”. Försöker minnas tillbaks och komma på ett antal bra låtar men ungar, hus, byte av jobb m.m. var saker som tog fokus ifrån det som alltid varit ett stort intresse nämligen musiken. Har nu suttit och plöjt igenom egna skivor och ett antal listor på nätet för att minnas och komma på vad man lyssnade på under 90-talet. Så här kommer ett antal nostalgiska låtar som för mig symboliserar detta decennium. En salig blandning av låtar som påverkat mig musikaliskt på det ena eller andra sättet. Förhoppningsvis hittar ni själva något nostalgiskt och kanske även någonting som du missat under årens lopp.

 

Heed ett svenskt band som bildades i slutet av 90-talet fick en hyfsad stor hit med låten Seldom Seen som tack vare tv-reklamen med Ramlösa spelades extra flitigt under ett par månader. Bandet kommer från Umeå och låten är en stillsam sådan med en sagolikt vacker refräng.

Lika vackert och drömsk är den engelska gruppen Beloved’s låt ”The Sun Rising”  som släpptes i början av -90 och blev det årets sommarplåga hemma hos mig.

Svenska gruppen Dive gjorde i början av 90-talet ett antal skivor där bl.a deras debutalbum innehöll ”Captain Nemo” en låt som Sarah Brightman senare tog upp på sin repertoar och fick en stor världshit med. På deras andra album med titeln ”Stills” fanns en mer okänd låt som dock jag fastnade för som hette ”Room Full Of Flowers”. Låten svår att hitta i en bra version så håll till godo med denna. The Ocean från samma skiva riktigt bra, hittade dock ingen YouTube version av den.

Cocteau Twins gjorde ett antal plattor under sin karriär men fick väl aldrig det riktigt stora kommersiella genombrottet. Intelligent musik med fantastiska harmonier där Elizabeth Frazers karaktäristiska röst svävade ovanpå den ljudmatta som skapades. Här i låten ”Bluebeard” från 1993 års album ”Four Calender Café”.

Engelska duon Basement Jaxx dök upp som en frisk fläkt i slutet av 90-talet med sin elektroniska dansmusik. En blandning av intressanta rytmer, bra melodier och fräscha arrangemang gör att deras musik fortfarande känns nytt och spännande, 14 år efter debuten. Här är låten Rendez-Vu från debutalbumet ”Remedy” som kom 1999.

Otroliga Björk kan man knappast undgå att ta med på en 90-tals lista. Isländskan som alltid gått sin egen väg och gjort sin egen musik och samtidigt skapar små mästerverk på varje skiva hon släpper.  Från debutalbumet med det logiska namnet ”Debut” som släpptes 1993 kommer ”Venus As A Boy”.

Bo Kaspers Orkester stod (enligt mig) på toppen av sin karriär (rent musikaliskt) när de 1996 släppte albumet ”Amerika”. Skivan som innehöll klassiker som ”Vi kommer Aldrig Att Dö, Ett & Noll, Gott Nytt År m.fl. innehöll den perfekta balansen mellan riktigt bra melodier, intelligenta texter och den charmiga jazzstilen som de tog med sig under de första åren. Denna skiva har aldrig överträffats av de som släpptes efteråt. De har blivit mer och mer mainstream under årens lopp och tyvärr fastnat i samma spår men man anade en viss nytändning i och med det senaste albumet som kändes riktigt fräscht jämfört med plattorna före. Här kommer titelspåret från 1996 år album. Amerika.

”Besviken” kunde man väl knappast bli när vi nåddes av nyheten att Bernard Sumner från New Order och Johnny Marr från The Smiths bildat gruppen Electronic. Inte blev det sämre av att man till sitt andra album fick hjälp av Neil Tennant från Pet Shop Boys i låten Dissapointed” från året 1992. Bra poppig musik med ett elektroniskt sound.

Intressant dansmusik med djungel och house som grund kombinerat med elektroniska ljudmattor skapades av engelska Orbital. Här i en av deras största hits under 90-talet ”The Box”. Svårt att stå still…

Stephen Morris & Gillian Gilbert från New Order hade ett sidoprojekt under ett par år på 90-talet med gruppen ”The Other Two” och lyckades skapa ett par riktiga pop pärlor. ”Selfish” var en av dem och en annan som ni kan lyssna på här är ”Tasty Fish” tagen från deras 1993 års debutalbum.

Har haft svårt att engagera mig i hip-hop/rap musik men när Petter dök upp i slutet på 90-talet med sång på svenska så öppnades en dörr till en ny musikgenre. Energisk låt med en catchy refräng fick mig att falla för denna låt. Petter har ju sedan fortsatt att vara en förebild inom denna kategori av musik. Här är det ”Så Klart” från andra albumet ”Banarepubliken” som släpptes 1999. Videon där musiken räknas som tuff och hård ramas in av en tjatande och överbeskyddande mamma spelad av Susanne Reuter. Skönt och långt ifrån den amerikanska kulturen med en massa bling bling, nervärderande texter om tjejer och halvnakna brudar i varenda video.

90-talet var det årtionde då jag upptäckte hur mycket bra svensk musik det producerades. Här en svensk grupp som hette Pineforest Crunch med en liten pärla som satte sig direkt. ”Cup Noodle Song” från 1996.

En av mina stora idoler Prefab Sprouts storhetstid var under 80-talet och skivsläpp under 90-talet var mer sällsynt men i slutet av 90-talet släpptes albumet Andromeda Heights som fortsatte att innehålla den tidslösa musik som tidigare skapats av Paddy. Här en av deras mer okända låtar från samma album men tillhör ändå ”mitt” 90-tal. Låten heter ”The Fifth Horseman”.

Saint Etienne är ett engelskt indie band som började sin karriär i början av 90-talet och är faktiskt fortfarande verksamma. De har under årens lopp gjort några covers på kända låtar och lagt till sitt eget unika sound och har i princip skapat en ny låt av en del gamla slagdängor. Här är det Neil Young’s ”Only Love Can Break Your Heart” som släpptes på debutplattan ”Foxbase Alpha” 1991.

Simply Red är också en av de grupper som gled mellan flera decennier när det gäller skivsläpp och turnerande. Många klassiska låtar släpptes under åren bl.a. ”Holding Back The Years”, ”Come To My Aid”, ”It’s Only Love”, If You Don’t Know Me By Now”. En av de sista stora hitarna och en av deras bästa kom 1995 från albumet ”Life” och heter ”Fairground”.

Engelska indiebandet The Sundays släppte sitt första album tidigt 90-tal som innehöll denna alldeles fantastiskt spröda poplåt som för mig framkallar nostalgiska minnen.

Inte mycket att skryta med men lite kuriosa är det ändå att man gått i samma skola som Pär Wiksten i Wannadies. 90-talet var deras decennium och en av många pop pärlor från dem som fastnat i min hjärna är ”You And Me” från deras 3:e album Be A Girl som släpptes 1994.

”Bitter Sweet Symphony” med The Verve är en annan fantastisk låt från 90-talet. Dock har man lånat vissa samplingar av en gammal Rolling Stones låt ”The Last Time” och stämningarna haglade över låten vilket slutade med att Jagger/Richards/ashcroft tillskrev skapandet av låten där Ashcroft (sångaren i The Verve) själv tidigare stått som kompositör. Tydlig går 100% av alla royalties för denna låt till Jagger/Richards med ingenting till Ashcroft. Singeln släpptes 1997.

Everything But The Girl är en grupp som jag följt från tidigt 80-tal fram till idag och fascinerats av deras utveckling. Från att i 80-talets början framfört sina låtar akustiskt har de sedan byggt på med lite mer popljud för att sedan gå in i ett exprimenterande med drum’n’bass under 90-talet. Och det är under 90-talet som jag gillar deras musik bäst med Tracey Thorne’s fantastisk röst som svävar ovanför en pulserande rytm med små läckra melodislingor. Här hör vi allt detta i ”Before Today”, tyvärr en video utan rörliga bilder. Blunda och njut istället!

R.E.M. har också förgyllt tillvaron för oss musikintresserade under ett antal år. 1992 släpptes albumet Automatic For The People där bl.a. denna låt fanns. ”Man On The Moon”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s