En modern skrivare av idag.

En gång i tiden var det endast skrift via kabel och dator som man kunde göra på en skrivare. Tiderna ändras och likaså gör tydligen skrivarna. Hemma har vi så smått börjat integrera nätverk mellan alla våra enheter för att underlätta kommunikationen. Fantastiskt har det varit när man äntligen kunde koppla ihop en skrivare som var installerad på en dator som kunde användas för att skriva ut från andra datorer runtom i huset. Må vara att den dator skrivaren var kopplad till hela tiden måste vara på för att någon annan skulle kunna skriva ut men det fungerade ju.

Efter att under ett par år haft 2 separata skrivare i hemmet så började tankarna vandra mot att man kunde slå ihop dessa enheter och endast ha en skrivare istället. Problemet var dock att den ena skrivaren som var en laser skrev snabbt ut svart vita dokument och detta till en billig peng. Den andra skrivaren var nog motsatsen, långsam bläckstråleskrivare men med speciella patroner för foto så skrev den ut rysligt bra färgbilder.

Började så sakteliga att undersöka skrivarna som fanns idag på marknaden och kunde snabbt konstatera att priserna har sjunkit rejält de senaste åren. En färglaser skrivare som tidigare kostade runt 10000:- kan idag köpas för 1500:- och en multiskrivare med bläckstråleskrift hade också sjunkit till nästan ingenting. Insåg dock snabbt att varken en billig färglaser eller billig multiskrivare med bläckstråleskrift var den lösning jag sökte. Färgutskriften på laserskrivarna var långtifrån godkänd jämfört med den fotoskrivare vi hade i hemmet men till laserns fördel kan man ändå lägga att utskrifterna är hyfsat billiga. En billig multimedia maskin med bläckstråle patroner kanske då var lösningen istället? Jodå den hade helt ok utskrift när det gäller färg men utskriftskostnaden var på tok för hög jämfört med laser och hållbarheten på bläcket var definitivt inte bra jämfört med den kvalité man får från en bra laserskrivare.

Så vad göra? Jo jag fortsatte mitt letande och hittade på Råd & Rön’s hemsida (tyvärr måste man vara prenumerant för att komma åt detta test) tester som gjorts under de senaste åren på skrivare. Föredömligt gjort där man testat både laser och bläckstråleskrivare i ett antal olika modeller. Tror att det var närmare 90 st modeller totalt om jag inte missminner mig. Här fick man relevant information om priser, kvalité på utskrifter, funktioner, utrustning, kostnader på utskrift m.m. Och där efter en stunds letande så upptäckte jag några modeller som faktiskt stack ut och uppfyllde de krav jag hade. Bra färgskrift i fotokvalité men samtidigt en billig utskrift som är hållbar (laserkvalité) och som gärna får skriva ut snabbt. Valet föll på HP Officejet Pro 8600 Plus. En maskin som verkar innehålla det mesta en modern skrivare förväntas klara. Den använder sig av en ny typ av bläckestråleteknik som påminner lite om laserns teknik genom att den hettar upp bläcket precis i det ögonblick  som det skickas ut istället för som vanligt att det redan är upphettat när det pumpas ut. Detta gör att bläckstråleskriften får samma förutsättningar som lasern att klara väta och sol.

HP Officejet

Dagens moderna skrivare har naturligtvis möjlighet att integreras i ett nätverk på ett väldigt smidigt sätt. Via trådlös överföring så är en strömkabel den enda kabel som behövs. Har du en hyfsad modern dator med de senare operativsystemen så hittar man snabbt och enkelt igen skrivaren i nätverket. I Windows 8 som jag har på en dator så hittade den själv igen skrivaren och installerade utan att jag behövde göra någonting. En stor touchskärm på framsidan underlättar de moment som behövs när man vill göra en skanning eller kopiera dokument och naturligtvis när man vill skriva ut. Utskriften går otroligt snabbt och kvalitén går inte att klaga på. Visst absolut högsta fotokvalité kanske man inte får men visst blir det onekligen bra om man använder riktigt fotopapper och skriver ut bilder i hög kvalité. Vanlig arbetsdokument med mestadels text och lite bilder sprutar ur maskinen i ett otroligt högt tempo och alla enkla finesser som att skriva ut dubbelsidiga kopior/dokument utan att behöva lyfta eller vända bladen själv känns onekligen lyxigt. Den har också en funktion som kallas E-Print och innebär att du från vilken enhet som helst som kan skicka mejl kan ”skriva” ut dokument genom att man klistrar in dokumentet i ett mejl som skickas till skrivarens egna mejladress. Fungerar alldeles ypperligt och ett smidigt sätt om man är ute och reser men vill dokumentera någonting på pränt hemma. Appar för den som vill skriva ut från mobil eller Surfplatta finns naturligtvis både till Android och Iphone/Ipad. Priset hamnar idag på Plus modellen strax ovanför 2000:- men vill man köpa den något enklare varianten kan man komma ner under 1500:-. Känns onekligen märkligt när man skriver ut från dator och har skrivaren bredvid. Allt går snabbt och skrivaren reagerar direkt trots att ingen kabel sitter inkopplad utan signalen skickas fram och tillbaks via router vilket borde kunna ställa till det med fördröjningar men så är inte fallet. Är man i funderationer på en ny skrivare så kan man naturligtvis tumma lite på kvalitén på utskriften och titta på de billigare Lasrarna eller multimedia maskinerna med bläckstrålepatroner. De kommer alla att hålla en helt OK kvalité för de allra flesta när det gäller utskriften. Vad man än väljer så får man väldigt mycket mer för pengarna idag än vad man fick för bara några år sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s