Smart Hus för glömsk ägare

Jo visst har vi sett detta i ett antal futuristiska filmer där man via en liten dosa styr all elektronik i hela hemmet och kanske avundsjukt drömt om att själv någon gång i framtiden skaffa samma sak. Systemet i sig är ingen utopi utan finns redan idag färdig för installation. Till er som har ett eget hus/lägenhet kan ett ”Smart Hem” vara en smidig lösning för att ta kontroll över husets el från ett och samma ställe. Tänk dig en stor lcd skärm som sitter innanför dörren där du med touchkontroll släcker eller tänder alla eller några utvalda lampor i huset när du kommer hem eller går ut. Med en skärm vid sängen kan du släcka alla lampor i huset när du lägger dig. På samma skärm kan du justera värmen i huset och kanske dra ner den några grader under natten i t.ex. sovrummet. Elektroniken kan också kopplas in så att när du öppnar ett fönster i ett rum stängs värmen av i enbart det rummet och när du sedan stänger fönstret slås värmen på i samma rum. Vid inbrott så kan ett antal lampor frekvent börja tända och släckas för att påkalla uppmärksamhet från grannar och förbipasserande. Via en app i din smartphone så kan få koll på elförbrukning och styra hemmets belysning fastän du befinner dig på jobbet. Du kan också samla ett antal funktioner genom att endast trycka på en enda knapp. Exempel på funktioner som är lätta att bygga med Smart-House:

Hejdå huset-knapp (Aktivera inbrottslarm, koppla ur strategiska uttag som t ex kaffekokare, spis, uttag för strykjärn , släcker utvalda belysningspunkter, stänga av vatten, sänker temperaturen i huset mm).
Hemma-knapp (Tänder upp en grundbelysning, kopplar ur inbrottslarmet, sätter på vatten).
God natt (Släcka ner all förvald belysning, koppla ur strategiska uttag, aktiveras någon närvarogivare nattetid dimmras viss belysning upp för att lättare hitta till toaletten).

Systemet som kallas KNX System installeras enklast vid nybyggnationer men kan också med några enkla ingrepp integreras i befintligt hushåll. Nedan ser du ett exempel på hur man via Iphone/Ipad styr hela hemmet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s