Den ultimata mediaspelaren – äntligen !

Under ett antal år så har mängder av filformat för film och video florerat i datavärlden. Divx, Xvid, Mp4, avi, mpg, mkv är några av de format som tyvärr ofta ställer till problem vid uppspelning. Ofta har man löst detta genom att installera s.k. codecs pack på datorn tyvärr många gånger med bieffekter i form av kraschade datorer och svarta bildrutor som resultat. Lösningen på detta problem har de senaste åren varit de små externa mediaspelarna typ Popcorn Hour, Tvix, Xtreamer m.fl. som spelar upp de flesta format på både gamla och nya tv-apparater och projektorer.

Behovet av att integrera internet i vardagen har också ökat vilket fått till följd att mini pc alt surfplatta ofta har blivit ett komplement i många vardagsrum. Nu har media spelarna tagit ett nytt steg där webläsare ofta integrerats i apparaterna. Tyvärr har det dock som i mitt fall och Xtreamer Sidewinder 2 inte infriat förhoppningarna. Tanken från min sida var att det skulle bli en kombination av de bästa världar. En liten apparat som spelar upp alla videoformat och där man samtidigt snabbt går in på nätet och söker reda på information. Tyvärr inser man snabbt när man använder webbläsaren att det är ett visuellt ej färdigt ”skal” som ligger instoppad i det befintliga gränssnittet. Flash funktionen uteblir och att använda ett tangenbord för att skriva in sökord och bläddra i menyer blir mest bara frustrerande eftersom man ofta tvingas till att upprepa vissa kommandon flera gånger på olika ställen för att det ska fungera eller så finns det ologiska uppbyggnad för stöd av tangentbord som gör att man ändå måste använda mus vid upprepade tillfällen. Så tyvärr ser det ut som de enklare mediaspelarna fortfarande har en bit kvar innan de kan mäta sig med en dator. Går man upp i prisklasser så finns det i Xtreamerns fall varianter där man kan installera ett OS på hårddisk och samtidigt använda den som mediaspelare men då pratar vi närmare 4000:- kronor vilket är rätt mycket pengar. Har ibland funderat på att köpa en liten dator som man ställer i vardagsrummet men aldrig riktigt kommit till skott. Känns lite omständigt och vid tidigare tillfällen när jag prövat att koppla in en dator mot tv så har problem med upplösning och program att spela upp filmer varit de stora problemen. Hittade dock häromveckan en liten burk som återigen väckte intresset för att skapa en egen mediaspelare. FUJITSU ESPRIMO Q1510 (testet visar en Q9000 – likvärdig modell).

Efter nån veckas tid så slog jag till och inhandlade denna modell till det fantastiska priset av 2490:-. Måste erkänna att det var en fantastisk känsla att helt plötsligt få tillgång till en mediaspelare som fungerar på alla olika sätt man har tänkt sig. Via HDMI så kopplades denna lilla burk in till våran gamla platt-tv. Kontakt direkt, kristallklar bild och allt fungerade perfekt. Med Windows 7 som grund var det inga problem att surfa på nätet och kolla mejl, play kanaler m.m. Installerade skal från XBMCBoxee och Mediaportal vilket innebär att så fort jag vill se film startar jag något av dessa skal och använder den mediafjärrkontroll som medföljde och kan då bläddra i snygga gränssnitt. Vill jag sedan kolla vad som är på TV ikväll så stänger jag snabbt ner gränssnittet och har då Windows liggande bakom där jag naturligtvis med hjälp av Rocketdock har skapat en rad snabblänkar som jag klickar på för att aktivera olika program, play kanaler eller internetsajter jag vill besöka. Inbyggd DVD spelare finns naturligtvis så vill jag kika på nån av mina dvd filmer så är det inga problem. Och för ett antal tusenlappar till finns naturligtvis modeller med Blu Ray spelare. Kortläsare, 6 USB ingångar m.m. Inga problem att koppla in trådlösa tangentbord. Allt strul och alla problem som kan uppstå med en enklare mediaspelare slipper man. Storleken på denna dator är ungefär som de flesta mediaspelare är idag, den är otroligt tyst för att vara en dator och riktigt diskret då man knappt ser den när den befinner sig bredvid tv:n. Har även kopplat in en usb sticka med trådlöst nätverk som fungerar utmärkt så den kan placeras vart som helst i huset.

Har naturligtvis fascinerats av de nya mediaspelarna och deras extrafunktioner men har också tröttnat på alla dessa uppdateringar som ska lösa än det ena än det andra. Problemen med webläsare och appar som inte har den funktionalitet man förväntar sig. Lågt intresse från tillverkarna själva att öka mervärdet på dessa apparater. Oftast är det entusiaster som hjälper till att bygga på funktioner som SVTPlay, olika typer av skal m.m som göra att apparaterna i sig blir än mer intressanta för den stora massan.

Måste erkänna att jag inte saknar min gamla Xtreamer det minsta, kan nu i lugn och ro njuta av film och tv på det sätt som jag velat under lång och kan i godan ro invänta ett antal generationer mediaspelares uppgraderingar innan det är dags att skrota den stationära datorn…

Annonser

7 reaktioner på ”Den ultimata mediaspelaren – äntligen !

  • CD ON har kört bra priser runt årsskiftet men även efter jul. Tyvärr är de partierna slutsålda (troligen restpartier man köpt upp av utgående modell) och ersatt av en nyare modernare version Q510. Här finns de nya modellerna med Blu-Ray spelare ( http://cdon.se/hemelektronik/station%C3%A4ra_datorer/htpc/ ).
   Blu-Ray versionen är precis införskaffad och har ersatt min vanliga stationära dator. Fantastiskt tyst och enormt liten (vet inte vad jag ska göra med allt utrymme som blev över på databordet), bra prestanda och just nu ett pris en bra bit under 4000:- gör att har man funderingar på ny dator och blu-ray spelare så har man ett ”billigt” och tyst kombi alternativ här.

 1. Hej Thomas,
  Kul blogg!
  Funderar själv på att köpa en esprimo 1510, den med i3 cpu. Tänker använda den med tv-kort och win7 mce för tv-inspelning samt som musikdator.
  Har nu en acer revo 3700 med med ett tv-kort som köpt begagnad som funkat i 4 år men nu börjar faliera.
  Läste några tester för esprimon. Den verkar tyst och relativt kraftfull. Klarar den även att streama youtube-video i 1080p utan att hacka?
  MVH
  Magnus
  Visby

  • Hej Magnus!
   Kul att du gillar bloggen som tyvärr inte uppdateras speciellt ofta just nu men det kanske blir förbättringar framöver.
   Min Espiro 1510 är numera såld så jag kan inte kommentera speciellt mycket angående streaming. Kul om du hittar några mini modeller från Fujitsu serien. Har kikat på både på nya och äldre sådana lite nu och då men de verkar numera vara svåra att få tag på.
   Har som sagt en nyare modell Q510 med just i3 processor och den har inga problem att streama. Men då har jag lagt till några extra GB i minne samt bytt ut hårddisken mot en SSD disk vilket gör att den startar otroligt snabbt och känns precis som vilken extern mediaspelare som helst men med datorns fördelar.
   Med i3 processor bör du inte ha några större problem att få ett bra flyt i streaming men grafikkortet som sitter i lär knappast göra något större väsen utav sig så om det är 2-4 GB minne och går att bygga ut så är det inte fel att lägga på lite extra.

   • Tack för svaret. Det blir nog köp av q1510:an. Den var nästan gratis så det är inte så mkt å fundera på egentligen, man får välan byta om man inte är nöjd. Det kommer många intressanta lösningar hela tiden tex denna http://www.htpcbeginner.com/intel-nuc-htpc-media-center/

    Bytte du till q510 av prestandaskäl?

    /Magnus

    Så här stod det om spec i annonsen

    Fujitsu Esprimo Q1510
    Windows 7
    Intelprocessor på 2,13 GHz
    32 bitars OS
    3 GB Ram
    320 GB hårddisk

    (hittar vid googlesökning ingen med 32bitars os, kanske står fel i annonsen)

  • Hej Magnus!
   Jag har 2 TV apparater i huset och har sedan Q1510 införskaffades haft behov av fler mediaspelare och därför även köpt ytterligare en Fujitsu samt en NUC (liknande den du länkade till) med bättre prestanda än 1510. NUC:en blev en i5 med SSD disk och 8GB minne samt ett trådlöst nätverkskort med AC standard vilket gjorde den till en ypperlig mediaspelare. Kan varmt rekommendera den lösningen. Tyst och snabb om man går på i3 eller i5 processor. Det enda som saknas är en cd/dvd/blu-ray läsare men sådana finns det externa att köpa till för en billig slant om man känner att behovet finns.

   Synd med den sålda datorn.
   Kolla upp Blocket och om du söker på endast Fujitsu Esprimo så kommer du att stöta på en hel del varianter av Fijutsu’s minidatorer mestadels begagnat men till hyfsade priser.
   Annars ”bygger” du ihop en egen mediaspelare med hjälp av NUC:en där du själv bestämmer storlek på hårddisk samt minne. Dyrare men i mina ögon minst lika bra lösning. Ett OS måste också inhandlas för att den ska bli komplett.
   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s