Promenadljus

Normalt känner man sig aningens begränsad om man vill ge sig ut på kvällstid när höstmörkret lägger sig men jag har insett efter ett antal hundpromenader att man med en hyfsad pannlampa kan förlänga rörelseradien trots kolsvart mörker och ruskigt väder. Pannlampa för mig har fram tills idag varit synonymt med en stor rund lampa som sticker upp som ett halvt musse pigg öra mitt på pannan men efter ett inköp för nåt år sedan och senaste tidens letande efter bra ljus har fått mig att inse att dagens lampor är någonting helt annat.

Dagens lampor är små och smidiga, ofta kan man ha ett batteripack i fickan istället för att det ska sitta en tung klump på huvudet vilket gör att man aldrig känner av lampan på samma sätt som med de gamla tunga. Det som kan vara bra att tänka på är att pannlampan inte bara ska lysa så långt som möjligt utan samtidigt sprida ljus framför fötterna så att man inte har ett ”svart hål” där man går. Detta justeras ofta med hjälp av linser och ett antal olika lampor som sitter i lamphuset. Det man också kan tänka på är hur man använder pannlampan. För enklare promenader fungerar ett band runt pannan utmärkt, vill man löpa och röra sig snabbare kanske ett extra band över huvudet ger den stadga som behövs för att hålla lampan på plats.

Finns naturligtvis lampor i alla prisklasser och modeller och det jag från början har suktat efter har ju varit dessa proffslampor som lyser hur långt som helst men har också inneburit ett stort hål i plånboken. Naturligtvis duger billigare varianter som du hittar på bensinmackar också men för ett par hundra extra kommer man upp i bra lampor som verkligen ”lyser” upp tillvaron och gör definitivt inte bort sig mot lampor i de högre prisklasserna

Här kommer några förslag på billigare pannlampor som inte gräver alltför djupa hål i börsen men ändå överraskar med en väldigt bra ljus jämfört med många dyrare lampor  .

JULA  299:- Billig lampa som har ett ganska koncentrerat ljus.

 

KJELL & CO 199:- Lampa som vi använder idag som lyser alldeles utmärkt men som i jämförelse med nedanstående ändå bleknar…

 

OUTNET:SE  439:- En favorit just nu som verkar ge mycket lampa för pengarna.

 

OUTNET:SE  850:- Silva X-Trail smart pannlampa som även kan fästas på cykel och hjälm…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s