Chrome OS

Så var det dags för ett nytt operativsystem. Chromes webläsaren finns det säkert en del som prövat men nu lanseras även Chrome OS som i stort bygger på just denna webläsare. Den kan bl.a. installeras på speciella bärbara datorer som då kallas ”Chromebooks”. Och eftersom Google ligger bakom detta operativsystem så är det naturligtvis optimerat mot webben och utnyttjar alla de smidiga funktioner som finns i molnet. Chrome OS är linuxbaserat och gratis. Chromebooks ska enligt uppgift starta på 8 sekunder och efter de uppdateringar som görs kontinuerligt bli en ännu snabbare dator, inbyggt wi-fi och 3g gör att du kopplas direkt upp mot nätet vid start.

Chrome OS ska kunna köras på dagens datorer som bygger på x86-processorer, som är standard i persondatorer, men även på datorer som använder ARM-processorer, som finns i smartphones och har börjat komma till mini-pc. Alla dokument som du använder eller sparas kommer att finnas ute på nätet vilket innebär att allt som du behöver finns kvar ifall du mot förmodan får datorn stulen eller att den går sönder. Då är det bara att logga in med en annan chromebook så kan du fortsätta precis som förut. Skall också finnas en mängd appar att lägga till i operativsystemet som gör det ännu enklare och snabbare att använda olika tjänster. Datorn kan användas av flera familje medlemmar, datorn är ju ändå bara en slags kontakt mot webben som inte innehåller mer än själva operativsystemet/browsern. Ingen information lagras i datorn vilket gör att den passar utmärkt till flera personer. Slut med inställningar som ungarna gör i datorn som påverkar alla användare. Alla uppdateringar sker automatiskt vilket gör att din dator hela tiden är uppdaterad till de nyaste versionerna av browser, appar m.m.

Återstår att se hur dagens data användare mottar detta OS. Allt fler övergår till att använda smartphones och surfplattor som ett första alternativ när det gäller kommunikation och behovet av en stationär dator med eget operativsystem är inte lika aktuellt längre så tanken med ett operativsystem som i princip är en browser kanske inte är så dumt ändå. Och som med allting annat så lär inte detta bli det enda alternativet ifall det slår.

Naturligtvis kan du ladda ner och installera detta OS på din normala dator, vill du prova antingen via ett usb minne eller bränna ut på skiva så kika här.

Kör du via USB kan du läsa här, fördelen med detta är att du inte behöver installera operativsystemet på befintlig dator utan du kan köra det via usb stickan.

Lite bakgrund om historiken bakom Chrome OS.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s