En dator i datorn ?

Det finns ett program som heter WMWare Workstation, ett tråkigt namn med ett betydligt intressantare innehåll. Ibland känner jag en otrolig nyfikenhet att test olika saker program, operativsystem, webläsare m.m. som verkar spännande och intressant. Problemet oftast är att alla program vill jag inte ha kvar och de kan många gånger lämna kvar skräp i datorn som under en längre tid påverkar datorns prestanda. Att installera och testa ett nytt operativsystem är ännu besvärligare, då måste det gamla bort eller att man ska skapa en alternativa startup för att kunna nyttja detta.

Dock finns det en lösning som är lika enkel som smart. Man kan installera ovanstående program som på din dator installerar en virtuell enhet. Du bestämmer från början hur stor den virtuella enheten skall vara (begränsningen beror på hur mycket plats du har på din hårddisk) och därefter installeras programmet. Du får en ikon på skrivbordet och när du klickar på den ikonen öppnas ett fönster där du kan bestämma vilket operativsystem du vill installera. Om man som jag vill testa olika program så kanske man vill installera ett nytt operativsystem samma som man har. Installationen sker på samma sätt som på en vanlig dator och när allt är klart kan du starta det nya systemet inne i det fönster som är öppet. Väl uppstartat så känner den virtuella datorn av alla enheter inne i den fysiska datorn, alla enheter som är kopplade till datorn och dvd enheter kommer också att finnas med på det installerade nya virtuella operativsystemet. Det blir med andra ord en exakt kopia av det befintliga operativsystemet.

Finessen nu är att du i den virtuella datorn kan installera program och testa utan att det påverkar originaldatorn. Allt sker inneslutet i det fönster du öppnat så kraschar den virtuella datorn eller drabbas du av virus inne i den virtuella datorn så händer ingenting på din originaldatorn. Det gör att allt som du testar och kör i den virtuella datorn kommer att uppföra sig på exakt samma sätt om du gör det på den riktiga datorn med skillnaden att nu kan du testa ett tag i den virtuella datorn innan du gör en installation på den riktiga datorn. Utmärkt om man vill pröva nya beta versioner av t.ex. Windows, Office, Explorer, Firefox m.m. Kan t.o.m. vara så att du har en dator idag där du t.ex. kör XP men skulle vilja veta om den orkar med att få Windows 7 installerat. Använd WMWare på den datorn och installera Windows 7 i den virtuella enheten så ser du direkt vad som händer. Själv kör jag just nu operativsystemet från Mac i min PC för att testa och se hur den fungerar.Skadar dock inte att ha en något modernare dator om man vill testa på andra operativsystem och få dessa att fungera smidigt.

Är förvånad över hur smidigt allt fungerar och hur enkelt det ändå är när man väl kommer igång. Vill du så kan du skapa flera virtuella installationer i WMWares fönster. Du kan t.e.x installera ett Windows XP, Windows 7, Mac OS och Ubuntu i samma fönster och sedan klicka på respektive ikon för att starta det operativ system du för tillfället vill använda. Att surfa fungerar som vanligt i den virtuella världen, spela skivor från DVD enhet likadant, den känner av tangentbord och muspekare precis som om de var inkopplade i den virtuella enheten. Kopplar du in en extern enhet som kommer den att upptäcka den också. Såg just att Ubuntu har släppt en ny version av sitt operativsystem och att det precis har dykt upp en betabeta version av Windows 8, gissa vad jag ska göra de närmaste kvällarna…  🙂

Tyvärr kostar ju WMWare Workstation om man vill använda den, ett annat alternativ är Virtual Box  som jag tyvärr inte provat men ska enligt uppgift fungera på samma sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s