Tips på alternativa Spotify.

Spotify kommer från den 1 maj att göra om reglerna för deras gratistjänst. Den tjänst som de allra flesta använder. Detta innebär att man kommer att få begränsningar på sitt konto i form av att man bara kan lyssna i 10 timmar/månad och varje låt kan bara spelas 5 gånger. Reaktionen har inte uteblivit i form av hel del skriverier i media men själv har jag inte fastnat fullt så mycket i Spotify lyssnandet att jag ”drabbas” i nån större utsträckning. Betalar man 49:-/månad för sitt konto så uppgraderar man sig till Unlimited och får då lyssna obegränsat + att man slipper reklamen. Ett steg ytterligare är ju att betala 99:-/mån och då även bl.a. få tillgång till Spotify i mobilen. Visst är det pengar men ack så bekvämt sätt att avnjuta musik på.

Men visst finns det alternativ för den som vill fortsätta att snåla. Grooveshark är ett gratis alternativ utan inloggning, bara att lyssna direkt. Har däremot inte lika gediget och stort utbud som Spotify men visst hittar du en mängd musik även här. Lite annorlunda gränssnitt inte lika enkelt att sätta sig in i som Spotify.

274c8b6d7ac776e3ebdff6882f589e94

Wimp är ett nytt norskt alternativ som kostar 99:-/mån och har samma upplägg då som Spotify Premium, svårt att se varför man skulle välja Wimp före Spotify, nämndes något om att Bob Dylans utgivningar finns tillgängliga på Wimp men inte Spotify men i övrigt upptäcker då inte jag nån större skillnad.

DeezerApplats_RVB_Noir

Deezer är ett franskt gratisalternativ likt Grooveshark där du kan starta lyssningen direkt. Påstår sig ha 7 miljoner användare och 4 miljoner låtar att välja mellan. Vid testsökningar hittar jag en del men inte allt och det mesta är faktiskt covers eller karaoke versioner som dyker upp, inte speciellt imponerad av utbudet men det är gratis och enkelt.

6a00d83451b36c69e20120a61fa749970c

WE7 är engelskt och också ett gratisalternativ. Här hittar jag fler utav de artister som söks, känns som ett ganska logiskt upplägg på sidan med funktioner. Här måste man däremot registrera sig innan man provar tjänsten. Däremot kan reklamen som dyker upp i varje låt vara lite irriterande enligt en del skribenter.

Soundcloud är svenskt. Får ingen riktig uppfattning av hur många låtar som finns. Sajten är enkel men gjord för den kreative som vill delta lite mer. Söker låtar och hittar förvånansvärt mycket, en hel del remixer förvisso men du kan tydligen ladda upp egen musik och som registrerad medlem lägga in kommentarer mitt i en låt, funkar så att när du spelar upp en låt så ser du visuellt kommentarer som ploppar upp på skärmen av andra medlemmar. Lite annorlunda musiksajt.

Musicovery är en interaktiv webradio i flash där du får välja vilken typ av låtar du vill höra på. Du kan välja om musiken ska vara energisk eller lugn, ha mörkt eller ljust ”humör”, önskad tidsperiod samt välja vilka genrer som spelas. Man kan också välja en artist och låt och få en automatisk musiklista som spelar liknande låtar. Det går också att lyssna med vissa mobiltelefoner om man har bredband till dem.

Jango är en slags webbradio där man väljer en artist och sedan får förslag på några fler liknande grupper man kan välja att lägga till i ”kanalen” man lyssnar på. Sedan spelas låtar från dessa upp, men en del likande artister kan också slumpas in i listan.

dancefloorsweden_400x400

Radioseven är streamad radio med musik som passar för en fredagkväll för att komma i stämning för utekvällen. En svensk ideell webbradiostation med mest hit- och dansmusik spelad av unga DJs.

c175

Radioparadise går lite tvärtemot många andra tips här. De blandar friskt olika genrer som rock, pop, jazz, klassisk musik, elektroniskt och world music. Nytt och gammalt i en spännande blandning. Har faktiskt fått snurra i bakgrunden ett par timmar, med riktigt bra musik som engagerar. RadioParadise har också en community med 75 000 registrerade medlemmar runt om i världen som diskuterar musik.

Totalrock är Tung hårdrock i en webbradiokanal från London för den som gillar musik av det lite tyngre slaget.

Sajter som precis startat eller är på gång är bl.a. Amazon Cloud Drive, Google köper just nu upp företag med musiktjänster och förväntas lansera en musiktjänst under året med streamad musik, Apple har också deklarerat möjligheten till en ny tjänst. Gemensamt för alla är naturligtvis att kunna tjäna pengar på det ena eller andra sättet. Så framtiden blir ändå intressant när man börjar konkurrera om kunderna, lägre priser kan ju vara en lösning, ett mervärde i form av nya enklare och mer lättillgängliga funktioner kan också vara ett alternativ. Troligen så får vi nog acceptera att allting kostar i framtiden men frågan är hur mycket vi är beredd att betala. Det avgör nog dagens yngre generationer som troligen är de som mest frekvent använder dessa tjänster och som också är van att inte betala på samma sätt som vi äldre en gång gjorde för att avnjuta musik.

Lämna en kommentar