Trådlöst Trubbel.

Har under ett antal år gått och irriterat mig över den dåliga mottagning som vi har i vårat hus när det gäller router med trådlös överföring och bärbara enheter. Routerns placering har varit helt avgörande för om man får internet eller inte. Kablar har dragits fram och tillbaks för att få en bättre placering. hela tiden uppstår dock ”vita fläckar” där mottagningen inte är acceptabel på de bärbara datorerna. Funderat på att skaffa förstärkare som förlänger räckvidden eller t.o.m. skaffa dosor som kopplas in från router till eluttag och sedan till en bärbar dator. Tröttnade dock till slut på den nedkoppling som hela tiden uppstod på min yngsta dotters dator och bestämde mig för att köpa en ny router.

Valet föll på en D-Link i en prisklass runt 800 :-. Det smarta med den var möjligheten att koppla in en usb enhet som kunde delas ut till nätverket. Antingen kunde man ha en gemensam hårddisk för backup eller så kunde man koppla in en skrivare som kunde delas av alla i nätverket. Tyvärr visade det sig efteråt att den funktionen var det som fungerade sämst i denna ”uppgradering”. Hade tyvärr bara problem med att få denna funktion att fungera trots timmar med att läsa support och olika forum, tyvärr var jag inte den enda som hade problem så vi lämnar den delen av routern.

Det som däremot var positivt var att routern hade den relativt nya och betydligt snabbare och effektivare IEEE 802.11n standarden. Med en N-standard på din router så ökar både hastighet och räckvidd till en bärbar dator. Och efter en relativ enkel installation så kunde jag konstatera att det var en viss skillnad i mottagning och hastighet mot tidigare men ändå inte så stor som jag hade hoppats på. Insåg nästan direkt att problemet som nu uppstod var att de bärbara datorerna som fanns i huset inte tillhörde den allra senaste generationen förutom en helt ny bärbar som även den hade 802.11n nätverkskort inbyggt. Och mellan den nya routern och den nya bärbara datorn så etablerades nu en kontakt och styrka i mottagning som hittills inte varit möjlig med tidigare utrustning. Styrkan gick till max nivå (tidigare 3 på en skala upp till 5) och hastigheten ökade med ca 50% och detta på en bärbar som tog signal ca 4 meter bort med ett antal väggar + en övervåning/undervånings skillnad.

Men hur skulle man då göra för att få liv i de äldre datorerna ? Jo hittade små usb stickor som innehöll 802.11n nätverkskort och med en sådan inkopplad i en av usb kontakterna på den bärbara (glöm inte att stänga av det inbyggda nätverkskortet) så kunde plötsligt friden lägga sig i huset när det gällde förbättring utav trådlös mottagning. Den yngre dotterns 3 år gamla dator som stod ca 6 meter ifrån (med samma förutsättningar i övrigt som den nya datorn) och som tidigare hade legat på 1-2 markeringar på skalan gick nu vips upp till 4 och ibland blinkade den till på 5, hastigheten ökade även här ca 50% mot tidigare, så helt plötsligt hade den gamla trista gråa datorn plötsligt vaknat till liv igen och fungerade galant till allas glädje. Så har du problem med överföring till något äldre datorer kolla upp om det inte är dags att uppgradera, för vår familj som bor i villa blev det ett klart lyft att investera i en router och en usb sticka med n-standarden.

Valet föll på denna modell, finns dock naturligtvis andra märken som troligen är lika bra men det viktiga är att den innehåller 802.11n standarden.

Mer information här.

Har du en äldre bärbar dator så komplettera gärna med denna produkt så kommer lyftet att bli rejält…

Mer information här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s