Dags för cykling !

Äntligen börjar snön att dra sig tillbaks och man kan börja fundera på att plocka fram cykeln.

För den late finns ju numera smidiga alternativ till den vanliga cykeln. Kanske dags för en elhybridcykel ? Giant har sportiga modeller med inbyggda elmotorer som diskret sätter igång och känner av hur mycket man trycker på pedalen när man är ute och cyklar. I uppförsbacke eller när du hamnar under 25km/tim så slår elmotorn diskret igång med hjälp av en smart kraftsensor – Pedal Plus power sensor. Cykla till partyt på kvällen utan att bli svettig ! Denna modell är också utrustad med punkteringssäkra däck och justerbar styrstam för bästa komfort. Giant Ride Control ger dig en tydlig överblick så att du har kontroll på fart, distans och batteriets kapacitet som räcker i 8 mil.

Läs mer här.

Ett miljövänligt alternativ till bilen ? Finns ju faktiskt 3 hjuliga cyklar med ett glasfiberskal som kallas Velomobil. Ja vi som läste Hobbex som unga kommer väl ihåg alla de ritningar man kunde köpa för att bygga en sådan själv. Bekväm att använda och du sitter skyddad från dåligt väder. Kompletterad med en elmotor fungerar den alldeles utmärkt för pendlaren som bara behöver transportera sig några mil varje dag. På bilden visas 3 olika modeller, holländska Quest till vänster, i mitten en belgisk velomobil och till höger danska Leitra.

Läs mer här.

Vad vore en cykeltur utan någonting som håller koll på hur långt man cyklar och hur snabbt man cyklar ? Glöm de små fyrkantiga cykeldatorerna med sladdar som går ner till hjulet. En hypermodern cykeldator sätter du på handleden idag och får all information trådlöst som sedan efter passet kan föras över till en stationär dator för statistik och analys.

Läs mer här.

Ibland vill man ge sig ut och cykla även när mörkret faller, tyvärr är den cykelbelysning man hittar ute i normala sportbutiker inte av någon högre klass. Ofta har de mer funktion av att synas än att man ska se. Lägger man upp lite mer än den vanlig hundringen det brukar kosta att köpa belysning så öppnas en helt ny värld. Sigma har en modell som heter Powerled Evo som har den senaste Led teknologin och med hjälp av den avger den imponerande 900 lumens. Nästan som att cykla i dagsljus med andra ord…

Läs mer här.

Hjälmar får man inte glömma. Är ett MÅSTE ifall du ger dig ut på cykel. Skit i fåfängan över förstörd frisyr, ingenting värt den dag du ligger på backen. Att välja hjälm idag är däremot svårare eftersom utbudet är överväldigande. Beror till stor del hur du cyklar, motionscykling, tävlingscykling eller terrängcykling. Här kommer några olika exempel på hur hjälmar kan se ut, så ger er ut och botanisera i floran och skaffa er den trygghet och säkerhet ni är värda.

En liten pump och verktyg är aldrig fel att ha med sig på färden. Här hittar du ett prisvärt paket som innehåller väska, pump och verktyg.

Har du en pakethållare på cykeln så har du också möjlighet att frakta lite grejor. Man kan med fördel sätta fast en cykelväska för att frakta brödet och mjölken man köpt på affären. Varför inte köpa en lite elegantare väska som inte är så där fyrkantigt tråkig som dessa väskor kan vara. Abus har ett antal olika cykelväskor som har en diskretare look + ett smart fäste som gör att du smidigt kan bära omkring och sätta fast den på cykeln.

Lyria

Special Edition

Urban Exclusive

Bakåt behöver man kolla ibland. Ofta måste man vrida både kropp och huvud för att få en bra överblick över vad som händer bakom en när man vill svänga eller byta fil. För egen del innebär det ofta att man tappar lite balans och börjar vingla. Ett sätt att underlätta och motverka detta är att skaffa backspegel till sin cykel. Zefal har ett par intressanta modeller. Den ena som heter Cyclop sätter du fast längst ut på handtaget.

Den andra som heter Z Eye integreras på hjälmen och följer då också med huvudet vilket gör att du inte behöver vrida på kroppen för att se bakåt.

 

Naturligtvis vill man ju ha med sig sin Ipod eller Iphone när man är ute o cyklar, problemet är ju bara att det blir en hel del pillande på den om man vill svara när det ringer eller kolla på kartan vart man befinner sig, kanske byta låt. RAM Mounts har lösningen för detta genom att man monterar ett fäste på sin cykel där man klickar fast telefon eller mp3 spelaren. Du får en väldigt bra överblicka över vad som händer på displayen.

Råkar du ha en Iphone så har du också möjlighet att ladda ner en mängd olika appar som passar bra till din cykeltur. En personligt favorit är Motion X som visar kartor, positioner, hastighet m.m. på ett väldigt snyggt sätt.

Vill cykla bekvämt längre sträckor så kanske man ska byta ut den hårda standardsadel mot en behagligare variant med gel. Sadel hos Maxpuls.s

En högtryckspump från Cannondale hos Cycloteket kan vara bra att ha. Pumpar både däck och dämpare.

Så efter denna lilla genomgång är det bara att ge sig ut på vägarna och uppleva alla dofter och ljud som finns ute i vår natur, sådant man missar när man åker bil.

Men glöm inte hjälmen !

Intressant sida för den som funderar på att cykla i mörker. Belysning

Bra sida för den som funderar på cyklar. Cykelguiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s