VÄRLDENS 10 BÄSTA MUSIKALBUM GENOM TIDERNA.

Enligt mig bör tilläggas. Det är stora ord i ett ämne som alltid kommer att diskuteras eftersom det handlar om ett personligt tyckande. Man kan aldrig mäta eller tävla med musik i mer än möjligen antal sålda skivor men i övrigt så är det svårt att säga att en låt är bättre än en annan när det till stor del handlar om känslor. Och känslor kan variera, en låt som passar till den sinnesstämning man har idag kanske inte alls fungerar imorgon. Oftast förknippar man också låtar med minnen till olika händelser och förstärker därmed också känslan för den låten. Det musik däremot passar bra till förutom lyssning är att diskutera omkring den. Att samlas några personer under en kväll och lyssna på olika skivor och diskutera dessa är alltid spännande och ger oftast ytterligare en dimension till lyssnandet. Också fascinerande att lyssna på personer som har en djupare kunskap om artister och kan utveckla historik omkring dessa och deras alster. Av dessa 10 album som jag nu plockar fram så kommer säkert en del att nicka igenkännande och kännas helt rätt medan andra inte alls håller med, men min förhoppning är att det ändå skall skapa en nyfikenhet som får några av er att bli inspirerade och vilja lyssna mer på några av artisterna. Det vi dock kan vara överens om är att vilken musik man än lyssnar på så mår man oftast bättre efteråt än före om man själv fått välja musiken…

Här kommer 10 st album som påverkat mig mer eller mindre från 60-talet fram till modern tid, album som i sin helhet innehåller ett stort antal starka låtar som tillsammans skapar en fantastisk upplevelse när man lyssnar på albumet i sin helhet. Ingen inbördes ordning utan 10 st otroligt bra album som har snurrat om och om igen under många tillfällen i mitt liv. Insåg också att ett stort antal av dessa skivor är producerade på 70-talet. Inte för att jag tror att det gjordes extremt mycket bättre musik på den tiden men 70-talet måste man ändå erkänna var en experimentell tid där popmusiken utvecklades från en ”snällare” 60-tals variant till ett större sökande bland musikerna av nya influenser. Tänk på att under en kort tidsrymd av några år hade progg (Hoola Bandoola Band), symfonirock (Yes), elektronisk musik (Kraftwerk), disco (Boney M), punk (Sex Pistols) m.m. dykt upp på den musikaliska scenen vilket troligen fått till följd att mycket utav det som skapades under 70-talet kändes ovanligt fräscht. Idag är det betydligt svårare att sticka ut i mängden och få synas men jag tror att det skapas minst lika bra musik idag men vi har svårt att ta till oss allt det som skapas på grund av det enorma flöde som finns från alla olika håll.

PINK FLOYD  –  Dark Side Of The Moon (1973)

Pink Floyd’s fantastiska ljudmattor har uppskattas av många under åren. Just denna skiva har också varit referens skiva för många ljudnördar under åren när de velat testa olika anläggningar och högtalare. Räknar man in soundtrack skivor så är detta faktiskt Pink Floyds 8:e studioalbum. Man använde sig utav Alan Parsons som producent och tillsammans med den tidens mest moderna teknik så skapade man ett tidslöst konceptalbum som håller än idag. Albumet har till idag sålt i 45 000 000 exemplar och legat på amerikanska Billboard listan i hela 741 veckor. Här två smakprov från albumet Dark Side Of The Moon : Us & Them + Time :

PREFAB SPROUT – Steve McQueen (1985)

En grupp som definitivt inte sålt på långa vägar lika mycket som Pink Floyd är Prefab Sprout. En engelsk grupp som dök upp under 80-talet och som med frontfiguren Paddy MacAloon under ett antal år skapade en mängd fantastiskt spröda och känsliga poplåtar passandes till en ung kille som precis träffat sitt livs kärlek. Paddys karakteristiska röst, hans starka melodislingor och Wendy’s väna stämma förstärktes på detta album av producenten Thomas Dolby’s luftiga och svävande arrangemang i bl.a. Appetite, Horsin’ Around. Här kommer 2 andra låtar från deras klassiska album Steve McQueen (U.K.) eller Two Wheels Good (U.S.A.)- When Love Breaks Down och Bonny.

10 C.C. – Sheet Music (1974)

En grupp som hade sin storhetstid under några få år på 70-talet var engelska 10C.C. 4 st kompetenta multi-instrumentalister som alla skrev egna låtar, producerade, sjöng och spelade alla instrument själva. Detta är deras andra LP som tog ytterligare ett steg mot perfektionism jämfört med deras 1:a album. 4 viljor samlade under ett och samma tak. Fantastiska melodier, rytmer, tempoväxlingar och instrument man aldrig hört förut blandade i en otroligt spännande mix. En otrolig dynamik fanns i denna grupp som innehöll bl.a. Graham Gouldman som gjorde en mängd hits till andra artister på 60-talet. Mest känd är nog Bus Stop och For Your Love. Eric Stewart skrev låtar och var också medlem i The Mindbenders på 60-talet. Även det estetiska och experimentella fick sin plats i denna grupp genom Lol Creme och Kevin Godley som hade gått konstskola i Manchester. Deras största hit kom året efter med ”I’m Not In Love” men i mina ögon så är det detta album det jämnaste och mest intressanta, det som jag förknippar med 10CC. Här får vi höra ”The Old Wild Men” och ”The Worst Band In The World”…

BO KASPERS ORKESTER  – Amerika (1996)

Upptäckte faktiskt Bo-Kaspers Orkester väldigt sent. De hade redan släppt 3 album och var på väg att släppa ett fjärde när jag sent omsider insåg vilken härlig musik de skapade. Ett av de få band där jag LYSSNAR på texten. Jag är tyvärr en person som fastnar för melodin först och lägger mindre vikt på texten. Att Bo-Kaspers orkester sjunger på svenska gör för mig att låtarna får en ytterligare dimension och att Bo-Kasper själv är född i Piteå, nästan jämnårig med mig och har en uppväxt inte många mil ifrån där jag själv växte upp gör att man känner en samhörighet med den vardag som ibland beskrivs i låtarna. Ett helt underbart band att uppleva live, professionella och alltid bra ljud tyvärr hade man nog nått den mest kreativa toppen när man skapade detta album som innehöll en jämnhet och starka melodier som saknas på de senare skivorna. Här kommer två låtar ifrån deras absolut bästa album, titelspåret ”Amerika” och ”Vi Kommer Aldrig Att Dö”.

SIMON & GARFUNKEL  – Bridge Over Troubled Water (1970)

Harmoniernas mästare Paul Simon & Art Garfunkel skapade några av sina absolut bästa tidlösa klassiker på sitt sista album. Duon splittrades kort därefter men har av och till under årens lopp uppträtt tillsammans för att framföra sina låtar. Paul var hjärnan som skrev det mesta materialet medan Arts kraftfulla men samtidigt spröda stämma var den som man förknippade  med Simon & Garfunkel, den fantastiska rösten hör man bl.a. i titelspåret. Gruppen tillhörde 60-talet och var mest känd för starka melodierna med enkla arrangemang som byggdes upp utav de två sångarnas liknande stämmor som kompletterade varann och skapade en perfekt harmoni. Här får vi en live version av titelspåret Bridge Over Troubled Water + The Only Living Boy In New York.

SUPERTRAMP – Crime Of The Century (1974)

Återigen en skiva som användes många gånger som referens för att testa kvalitén på olika stereoanläggningar. Förutom det så bestod skivan av en mängd starka melodier, ett väldigt välgjort och välproducerat album. Mäktiga arrangemang, saxophone och elektriskt piano genomsyrade produktionen. Skivan som producerades i England blev en stor succé i hela världen och framförallt i USA. Har därför av någon anledning under ett antal år fått för mig att det var ett amerikanskt band. Roger Hodgson sjunger på dessa två helt oförglömliga låtar, ”School” och ”Dreamer”, låtar han skrev som tonåring innan han hade skapat Supertramp.

TEARS FOR FEARS – The Hurting (1983)

En grupp som dök upp med ett speciellt sound i början av 80-talet som kändes fräscht. Detta är deras debut album. Relativt enkla arrangemang blandades med stråkar, gitarriff och ödesmättade trumljud och skapade tillsammans med starka melodier ett specifikt sound för denna grupp. Det jag föll först för ifrån detta album var xylophonen i ”Change” och den starka melodin. Gruppens låtar handlade sällan om det banala som hjärta och smärta. The Hurting handlade mycket om Roland Orzabals uppväxt, känslomässig stress och primalskriks terapi. Gruppens låt Mad World från denna skiva fick också en relansering 2003 då den hamnade högt upp på listorna i en stillsammare version av Michael Andrews/Gary Jules från filmen Donnie Darko. De var även indirekt inblandade i ”Do They Know It’s Christmas” där introduktionen till låten ”The Hurting” används i introduktionen av den låten dock i ensamplad version i lägre hastighet. Här får ni lyssna på ”Mad World” och ”Change” från The Hurting.

EVERYTHING BUT THE GIRL – Temperamental (1999)

I slutet av 90-talet dök denna skiva upp med EBTG. Hade då följt hela deras utveckling från litet indieband i tidigt 80-tal med mest akustiska låtar till den dansanta ambient musik de börjat skapa under senare delen av 90-talet. Gruppen bestod av det äkta paret Ben Watts och Tracey Thorn. Denna skiva byggde vidare på och förfinade det sound de skapat på föregående album Walking Wounded. Blir ändå denna skiva som jag känner lite extra för. Finns några få ”transport” låtar även här som inte håller lika hög klass men det jämnas ut av den höga klass resten av albumet håller. Behaglig laidback musik att lyssna på i hängmattan eller när man är ute o joggar. Svävande, drömsk musik som samtidigt passar på ett dansgolv ligger som grund för Tracey’s karakteristiska röst. Musiken låter lika fräsch idag och snurrar med jämna mellanrum i mp3 spelaren. Här två utav låtarna från albumet Temperamental än så länge deras senaste album : Five Fathoms och Lullabay of Clubland.

PROPAGANDA – A Secret Wish (1985)

1985 dök ett album upp som slog total knock-out på mig och som spelades om och om igen under lång tid. Året före hade vi redan fått en förvarning av ett singel släpp från en grupp som hette Propaganda. Hård rytmisk tysk syntmusik i sin allra bästa form, låten hette Dr Mabuse. Melodisk, intensiv och samtidigt omväxlande med 2 frontsångerskor, Claudia Brucken och Susanne Freytag som kompletterade den breda ljudmattan. Skivbolaget som signat dem var det då relativt unga ZTT som bl.a. hade Frankie Goes To Hollywood under sina vingar. Bandet upplöstese mer eller mindre efter denna platta på grund av medlemmar som hoppade av och skivbolagsbråk, men har återbildats i ett antal konstellationer. Det var dock på detta album som de lyckades allra bäst. Här kommer två låtar från albumet A Secret Wish : ”Dr. Mabuse” och ”P-Machinery”.

BEATLES – Sgt Pepper’s Lonely Heart Club Band (1967)

En skiva som är så självklar att man nästan glömmer bort den. Släpptes 1967 och var med den tidens mått mätt en experimentell och avancerad produktion. Dock är det väl till stor del alla fantastiska melodier som gör plattan till vad den är. En milstolpe som för alltid ändrat popmusiken. Hur många grupper har inte inspirerats av detta album. Definitivt Beatles bästa i mina ögon och gjordes när de stod på sin absoluta topp. Tillsammans med producenten George Martin så skapades detta mästerverk

Så där har ni mina 10 favoriter när det gäller Världens Bästa Album. En drös av artister står naturligtvis och knackar på, sådana som inte platsade denna gång var t.ex.

DAVID BOWIE, ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA, ELTON JOHN, BEACH BOYS, KRAFTWERK, VELVET UNDERGROUND, MOTT THE HOOPLE, SIMPLE MINDS, PETER GABRIEL, GENESIS, SADE, NEW ORDER, STING, DAVID SYLVIAN.

Och naturligtvis så kommer alla ni som läser denna lista ha egna synpunkter på vilka album som skulle platsat. Och det är ju så musik skall vara, en individuell upplevelse, ett tyckande om olika sorters musik, ett diskussionsämne där man förhoppningsvis vidgar sina vyer och upptäcker mer utav den otroliga mängd av musik som ligger och väntar på oss… Skriv gärna vilka era egna favoriter är. Tar tacksamt emot tips på skivor som man missat eller kanske glömt bort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s