För Den Nyfikne Musikälskaren

Måste erkänna att jag ÄLSKAR ny musik. Finns ingenting som ger en sådan kick som att hitta låtar och artister som man inte hört talas om förut. När jag var yngre så var musiklyssnandet en stor del av livet. Man lyssnade på det lilla utbud som fanns i radion, besökte skivbutiker eller snackade musik med kompisar. Ofta försökte man lägga en bra låt på minnet för att sedan vid tillfälle när man kom i närheten av skivbutiken slinka in och fråga efter skivan. Många timmar spenderades också framför radion för att kunna spela in på rull-/kassettband och bevara just den favoritlåt man hört tidigare.

När man blickar tillbaka så är det svårt att förstå hur man kunde vara så nöjd med det begränsade utbud som fanns tillgängligt. Jämfört med dagens mediala samhälle där man har en oändlig tillgång på utbud i både radio, tv och internet så känns 15-20 år tillbaka i tiden verkligen som rena stenåldern.

Flödet från de olika radiostationerna sköljer dagligen över oss utan att vi egentligen har någon kontroll och det är lätt att drunkna i det mediala flödet i jakt på sin egen musikstil. Hur ofta har man inte hört en intressant låt på radion och funderat på vem artisten var. Många gånger nämns inte artisten eller låtens namn eller så uppfattar man inte vad som sägs, vilket naturligtvis skapar en frustration hos den vetgirige. Att få fram sådan information efteråt har ju innan internet blev tillgängligt varit krångligt och nästintill omöjligt.

Det stora lyftet kom dock när radiokanalerna började lägga upp sina låtlistor. Äntligen kunde man på ett enkelt sätt få veta vilken artist som spelades vid just det tillfället man hörde låten på radio, bara man noterade ett datum och klockslag så kunde man följa upp detta via internet. Har på så sätt ”förkovrat” mig i den moderna musiken genom att vid de tillfällen något intressant har spelats på radion noterat detta på ett papper med datum och tid för att sedan i lugn och ro hemma vid datorn kunna leta fram information via upplagda låtlistor på nätet.

Lyssnar en hel del på P3 när jag har tillfälle, mest för att jag personligen tycker att man där har möjlighet att hitta ett brett spektra av ny och intressant musik men måste också framhålla Sveriges Radios låtlistor som ett föredöme när det gäller information. Här hittar man inte bara kompletta listor för varje dag under senaste året innehållandes namn på låtar och artister som spelats i radion utan på samma rad finns också länkar till både SPOTIFY och GOOGLE. Det innebär t.ex. för den som har ett Spotifykonto att man direkt som man hittat den artist/låt man söker också får den uppspelad via högtalarna om man klickar på länken till Spotify. Och är man då nyfiken på artisten och vill veta mera så klickar man bara på Googlelänken och vips får man upp träffar på den specifika
artisten.

Detta innebär att jag kan förlora mig i timmar genom att bara sitta och klicka och lyssna på olika artister i dessa låtlistor. För den som är uppvuxen på 60-70-talet så innehåller dessa listor en mängd artister som man inte känner igen, normalt hade man bara skummat förbi dessa okända namn men med dagens moderna teknik och smarta upplägg på t.ex. P3:s hemsida så kan man nu direkt klicka på en länk och lyssna och därigenom upptäcka en helt ny musikalisk värld. Vill man sedan inspireras ytterligare så kan man t.ex. gå till Amazon och där slå in en artists namn och på den sida som kommer upp så får man sedan förslag på andra artister som inhandlats av samma personer som köpt denna artist och därigenom så kan man upptäcka ännu fler artister och musik som man missat tidigare. Spotify är dock naturligtvis inte helt felfri, all musik finns tyvärr inte tillgänglig men det är ett bra ställe att börja leta efter ny och intressant musik på.

Det positiva med den moderna tekniken är att man styr sitt lyssnande och upptäcker sin egen musik på ett friare och bekvämare sätt än på den gamla ”goda” tiden. Allt var inte bättre förr. Spotify är ett ypperligt sätt för oss konsumenter att upptäcka ny musik, för skivbolag och artister ett utmärkt sätt att få synas, bli spelade och i förlängningen naturligtvis generera fler köp. Alternativ till detta är bl.a. webradio där man fritt kan plöja igenom en mängd olika kanaler och musikstilar som passar ens egen smak. Vill man sedan vidga vyerna från musik till rörliga bilder så varför inte uppsöka alla play-kanaler som finns hos de olika tv-stationerna och titta på dokumentärer, serier m.m. på egna villkor vid tider som passar dig och din familj.

Det enda du behöver är en dator och en bredbandsuppkoppling så är mediavärlden din!

Deltog med denna text i Bredband 2:s bloggtävling och vann oväntat några månaders gratis bredband.

Mer info här !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s