Bärbar Dator – Vad gäller ?

Har senaste tiden fått en del frågor om att köpa bra bärbara datorer. Finns egentligen inget bra svar på detta eftersom behovet är så individuellt. Nån vill ha en snabb speldator medans nästa behöver en enkel kontorsdator, ytterligare en person prioriterar en mediadator med bra uppspelning av t.ex. dvd och blu-ray filmer, priset är ju också ofta någonting som påverkar. Att den också ska ”kännas” modern och vara förberedd för nya format är ju också en självklarhet för många, så ett korrekt svar är egentligen att fråga sig själv vad man förväntar sig av en laptop och vad man ska använda den till.

Tänkte här tipsa om några datorer som jag skulle kunna tänka mig att köpa och vad jag anser vara viktigt vid ett sådant köp. Ta det som en fingervisning för att sedan utforska själv.

För mig så är ett bra tangentbord viktigt. Mitt absoluta favorit tangentbord är nog det som finns på Mac datorerna med gummerade knappar som ligger upphöjt en bit ovanför ytan. Men det handlar nog mer om tycke och smak där.

Intel har släppt en serie processorer (CPU) med beteckning Core I3, I5 och I7. Skall framförallt vara energisnålare vilket gör att de drar mindre ström och batteriet räcker längre. Dessa har släppts under 2009 och 2010 och bör sitta på en modern dator idag. En processor bör vara minst dubbelkärnig (DuoCore). Core I5 och I7 har fyra kärnor.

Grafiken är viktig för att allt ska flyta så smidigt som möjligt. Helst ska det finnas ett separat arbetsminne för grafikkortet (ej integrerat med moderkort) på minst 0,5 Gb gärna större och för att vara så kompatibel som möjligt så ska det naturligtvis finnas HDMI utgångar på datorn så att du kan koppla upp dig mot en modern platt tv för att få möjlighet till större skärm.

Storlek på arbetsminnet (RAM) är viktigt, beroende på Operativsystem så bör man ha minst 2 Gb men gärna det dubbla 4Gb.

Hårddisk (Lagringsenhet) bör ligga mellan 3-500 Gb. Mer behöver man inte. Vill man lagra mer än så rekommenderar jag externa hårddiskar. Större hårddiskar jobbar mer och drar extra ström på ett redan hårt ansträngt batteri. SSD är en beteckning som dyker upp på de absoluta toppmodellerna idag och är troligen den hårddisk typ som kommer att gälla i framtiden. Den innehåller inga rörliga delar vilket gör den snabbare och energisnålare än dagens modeller och mindre känslig för stötar. Enda nackdelen är att det är väldigt dyra men kommer garantera att sjunka i pris under de närmaste åren.

Optisk enhet (CD/DVD/BLURAY) DVD enheter har ju varit standard fram tills idag på alla bärbara datorer men BLURAY som sakta men säkert kommer att inta dess plats är nog den enhet jag skulle vilja se på min bärbara dator. Tyvärr inte så vanligt ännu men definitivt nåt man ska tänka på när man köper nytt idag.

Skärmstorlek är ju också en smaksak, finns ju från 10″ och uppåt i ett brett spektra, små skärmar innebär längre batteritid och smidigare att ta med. Nackdelen kan vara att man får anstränga ögonen och överblicken på datorns skrivbord blir inte den bästa. Större skärmar naturligtvis lättare att titta på men drar också extra ström. Själv föredrar jag större skärmar. Upp mot 17″ så kan du i princip använda den som en extra skärm att se film på eller om du har en usb sticka med tv-mottagare alt. inbyggd mottagare så kan den fungera som en extra tv.

Saker som bör finnas på bärbara är ju USB ingångar (gärna USB3 vilket är den nyaste och snabbaste överföringen), inbyggd Web kamera för t.ex. Skype gärna på minst 3 MegaPixel (upplösning), BlueTooth för att överföra t.ex. bilder från mobil, Kortläsare för att överföra bilder från digitalkamera m.m.

Förslag på bärbara datorer i olika prisklasser och med olika utrustning.

—————————————————————————————————————————————-

BUDGETDATOR (3000-4999:-)

—————————————————————————————————————————————-

Test av Acer

PRICERUNNER

—————-

Test av Asus Eee Box (ej bärbar – dock intressant alternativ utan skärm, passar bra för den som har en platt-tv)

PRICERUNNER

—————————————————————————————————————————————-

STANDARD DATOR (5000-9999:-)

—————————————————————————————————————————————-

Test av Samsung SF510

PRISJAKT

——————–

Information om Sony Vaio

PRICERUNNER

——————–

Information om Asus

PRICERUNNER

——————–

Test av Asus Lamborgini VX6

PRISJAKT

—————————————————————————————————————————————-

PREMIUM DATOR (10000-30000:-)

—————————————————————————————————————————————-

Test av Macbook Air

PRISJAKT

——————–

Test av HP Envy 17 3d (3D Skärm)

PRISJAKT

——————–

Läs mer om ASUS NX90JQ (Ljud från B&O)

PRICERUNNER

——————–

Läs mer om Dell ALienware M17X

Pricerunner

——————–

Information om Lenovo Thinkpad x220t (Vridbar Touchskärm)

—————

Mer info om Ideapad U1 Hybrid

—————————————————————————————————————————————-

Framtiden då ?

Vad väntar då runt hörnet på dessa bärbara ?

3d kommer naturligtvis att dyka upp i stor skala framöver.

Touchskärmar som är löstagbara kommer också att dyka upp, m.a.o. datorer med inbyggda Ipads. (se Ideapaden U1 Hybrid ovan !)

SSD hårddiskar kommer också att vara standard inom ett par år.

Naturligtvis större hårddiskar, mer minne och snabbare processorer.

Allt detta finns idag mer eller mindre men att förutsäga längre fram är svårare, tänk er bara 10 år tillbakas i tiden på hur snabbt utvecklingen har gått och försök sedan blicka 10 år framåt i samma takt, nästan helt omöjligt. Troligen kommer de ”lådor” vi är vana vid att vara helt borta, ultratunna datorer och skärmar gör det lätt att integrera datorn på ett mindre synligt sätt i framtiden. Den ultimata media och kommunikations apparaten som datorn ändå är kryper allt närmare allteftersom fler och fler funktioner byggs in i samma skal.

Här kommer en av många visioner om en framtida dator :

Här kommer en annan vision på framtiden :

Sony future computer

—————————————————————————————————————————————-

Till sist en återblick nästan 30 år tillbaka och kika på den första bärbara datorn. Designen måste man säga är tidslös och håller faktiskt riktigt bra än idag. Det kanske inte har hänt så mycket ändå på de senaste 30 åren…

Mer info om Grid Compass Computer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s