Kommer nån ihåg 60-talet ?

Dags för en nostalgitripp tillbaks till det ljuva 60-talet. En tid då ”riktig” musik skapades. Nja kanske inte riktigt så, i backspegeln så åldras en hel del utav musiken och lever kanske mer på nostalgi än på kvalité men visst är det många ”dängor” som fortfarande kan avnjutas med god behållning och naturligtvis så skapades då också grunden till många utav dagens musikstilar. Förknippat med denna musik är många underbara sommarlov både hos Farfar/Farmor och Morfar/Mormor, skidturer med familjen i Lillträsk, hässjning på sommaren och mycket mycket mer finns bevarat som soliga barndomsminnen.

Det finns en hel uppsjö av låtar att välja mellan och naturligtvis helt omöjligt att samla allt på en gång. Här är tills vidare 12 favoriter från unga år :

Den amerikanska motsvarigheten till Beatles kallades de, The Monkees men musikaliskt skilde det nog en hel del men några trallvänliga låtar skapades på andra sidan atlanten bl.a. denna låt Daydream Beleiever. Låten är skriven av John Stewart som hade ett förflutet i Kongston Trio och senare på slutet av 70-talet hade en hit med låten Gold. Låten släpptes som singel hösten 1967.

Den engelska gruppen Herman’s Hermits med den evigt unge Peter Noone. Låten skriven av Graham Gouldman, som senare blev medlem i bl.a. 10 c.c. och Wax. Låten släpptes hösten 1966 och har under årens lopp (naturligtvis) använts som reklam för olika mjölkbolag bla. norska Tine och tyska Coberco.

Japan inspirerade även på 60-talet. Här är det Kyu Sakamoto som framför ”Ue o muite arukō” men eftersom det engelska skivbolaget PYE som skulle lansera låten internationellt trodde att låtens titels skulle vara för svår så döptes den om till ”Sukiyaki”.  Låten blev en stor internationell hit och är den enda japanska låt som erövrat första platsen på Billboards topplista i USA. Originalet var en stor hit i Japan 1961 men slog internationellt först 1963. Kyu Sakomoto omkom 1985 i den värsta flygkraschen någonsin med ett enda flygplan inblandat. Det var när Japan Airlines Flight 123 kraschade med en Boeing 747 och 505 av 509 människor ombordvarande dog.

Legendariska Hollies med bl.a. Graham Nash skapade mängder av egna hits under 60-talet. Dock är det här återigen Graham Gouldman som skrivit låten som blev en listklättrare 1966. Låten ”Bus Stop” kom Graham på när han åkte buss hem en dag och med hjälp av sin pappa som var en duktig författare som skrev den inledande texten så skapades denna klassiker.

Otroligt vacker kärlekssång som framförs av Beach Boys. Låten tagen från det legendariska albumet Pet Sounds och en låt som var både nyskapande och kontroversiell. Kontroversiell för att det var en av de första poplåtar som man använde ordet Gud i titeln och nyskapande för att arrangemanget och harmonier var ett av de mest avancerade på den tiden (1966). En av John Sebastians låtar hade inspirerat Brian Wilson till att skriva denna sång ”God Only Knows”.

En instrumentalgrupp från det tidiga 60-talet The Tornados fastnade i en ung mans rullbandspelare som fascinerades av det rymdliknande soundet som fanns på låten Telstar. Producenten Joe Meek blev inspirerad av den första kommunikations satelliten som sköts upp 1962 och skrev därefter denna lilla godbit som blev en hit senare samma år.

The Byrds från USA imponerade också stort i ungdomens dagar här med låten Mr. Tambourine Man från 1965. Låten skrevs av Bob Dylan och är väl mest känd för att vara en av de första låtar som ”elektrifierade” den amerikanska folkmusiken och skapade en ny genre som kallades folkrock. Vackra harmonier och elektriska gitarrer skapade ett helt unikt sound för den tiden.

Småtöntig titel ”Ha! Ha! Said The Clown” och en ganska enkel melodi men likväl fastnade den här låten och finns nu nostalgiskt bevarat. Manfred Mann här med Paul Jones som sångare. Låten blev en hit 1967 och ska tydligen också ha spelats in av bl.a. The Yardbirds.

Engelska The Animals platsar naturligtvis in på denna lista. Här med House Of The Rising Sun, lägereldarnas no 1 låt. En klassisk folkballad vars upphovsman är okänd men slog enormt (1964) tack vare Animals uppdaterade och elektrifierade arrangemang kombinerat med Eric Burdons karakteristiska röst.

En grupp som spelades flitigt var Simon & Garfunkel. Här i den otroligt vackra Scarborough Fair. En låt som spelades in 1966 men släpptes som single 1968. Från början en traditionell låt som Paul Simon arrangerade med det speciella Simon & Garfunkel soundet.

Gruppen med en av pophistoriens mer krångliga namn. Man lade ihop alla gruppens medlemmars smeknamn till en enda lång ramsa. Namnet som då bildades blev Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Titch. Sångaren Dave Dee som var polis före artistkarriären var faktiskt med på plats efter att en bilolycka hade skett där Eddie Cochran förolyckades och Gene Vincent skadades 1960. Dave Dee tog hand om Cochrans gitarr tills den kunde återlämnas till hans familj.  Här framför gruppen låten Zabadak med en nonsenstext som egentligen inte handlar om någonting speciellt. Perfekt för en liten kille som mig med livlig fantasi att hitta på en egen betydelse av denna text också oerhört fascinerande med den ljudmatta som målades upp med afrikanska trummor och vokaler som gick i flera stämmor.

Amerikanska Peter, Paul and Mary framför här en klassiker från 1967, I’m Leaving On A Jetplane en låt som faktiskt än i dag snurrar i huvudet när man ger sig iväg med flyget. Låten skrevs av John Denver 1966 som från början kallade den ”Oh Babe I Hate To Go” men övertalades av sin producent att ändra namnet på den. Låten spelades in på albumet ”Album 1700” men blev inte en hit förrän den släpptes som single 1969 och nådde då 1:a platsen på den amerikanska Billboard listan. Ironiskt nog dog John Denver när hans flygplan störtade 1997.

Annonser

2 reaktioner på ”Kommer nån ihåg 60-talet ?

  1. vilka minnen..minns hur man låtsas sjöng engelska-fast man inte alls visste vad man sjöng..clown låten var en favorit. Minns du mammas favorit låt under vår uppväxt-”i beg your parden, i never promised you a rosegarden” vill jag minnas att refrängen lät…vem artisten var vet jag inte-men den spelades ven på svenska på transistorradion hemma

    • Jo det var nog Lynn Anderson och ”Rose Garden” du tänkte på. Lite senare var det ju både George Baker Selection med ”Una Paloma Blanca”, Middle of The Road med ”Soley Soley”, Pop Tops ”Mamy Blue” m.fl. som snurrade på skivtallrik och spelades i radio. Nostalgi musik på högsta nivå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s