Inspirationsmusik 1

Erkänner jag får en kick av ny musik. Älskar musik från 60-talet fram till dagens musik men inget känns så kul som att upptäcka ny spännande musik från artister man aldrig hört talas om förut. Har nu gjort en djupdykning i ett antal av de listor som sammanställs så här i början på ett nytt år av olika recensenter och där upptäckt en hel drös med för mig helt ny och intressant musik. Musiken är definitivt inte den mainstream som oftast florerar på topplistornas idag utan kräver ofta lite mer av lyssnaren. Det här är musik där man skall stanna upp en stund i livet sätta sig bekvämt i en soffa eller fåtölj luta sig bakåt sluta ögonen och lyssna.

Så är ni som mig – nyfiken – så följ gärna med på en resa till det okända som förhoppningsvis inspirerar till att hitta ännu mer ny spännande musik…

Först ut är ”The Deer Tracks” med låten ”Yes This Is My Broken Shield” där Norrländsk melakoni möter experimentella ljudmattor. Gruppen är från Gävle och har släppt ett album som heter ”Aurora”.

Gruppen ”KORT” är en sammanslagning av Kurt Wagner och Courtney Tidwell som här har skapat en platta som lutar starkt åt country hållet. Country är inte min starka sida men när 2 röster med olika karaktär sjunger tillsammans med ett sparsamt arrangemang skapar det ändå en så pass intressant skiva att den är värd att nämnas i detta sammanhang. Kurt Wagner är normalt involverad i gruppen Lambchop. Här i låten ”Today” från albumet ”Invariable Heartache”.

”Wildbirds & Peacedrums” från Göteborg bygger sin musik på ett trumbaserat ljud kompletterat med röster pålagda i olika stämmor. Här en kompostition ifrån albumet ”Rivers”, ”Bleed Like There Was No Other Flood” en låt inspelad i en kyrka i Reykjavik tillsammans med kammarkören Schola Cantorum vilket också hörs på klangen i soundet.

”This Is Head” från Malmö spelar en svävande elektronisk musikstil som låter väldigt fräscht i mina öron. Låten ”0011” är tagen från albumet ”0001” där låtarna i övrigt också bara består av siffror.

Lite poppigare ljud får vi från Linköpingsgruppen ”Marching Band’s” nya album ”PopCycle” och låten ”Another Day”. Deras musik har spelats bl.a. spelats i tv-serierna ”How I Met Your Mother och ”Scrubs”

The ”Album Leaf” är ett soloproject av Jimmy LaValle där han blandar elektronik, synthesizers, piano med visuella framträdanden. Jimmy startade gruppen 1998 i Kalifornien U.S.A. Har själv helt missat denna artist tills nu. Låten ”Falling From The Sun” är tagen från albumet ” A Chorus Of Storytellers”.

Kieran Hebden är en engelsk post-rock och elektronisk musiker som kallar sig ”Four Tet” och låten ”Angel Echoes” är plockad från hans femte album ”There Is Love In You”. Och visst kan man mycket väl tänka sig att det är så här ekot av änglar låter…

Sist ut i denna första inspirationsrunda är ”Laura Marling” tidigare medlem i Noah And The Whale, en engelsk singer-song writer från Hampshire i England. Starka melodier och poetiska texter är hennes kännetecken. Här i låten ”Devil’s Spoke” från senaste skivan ”I Speak Because I Can”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s