Ett lyft för oss som gillar musik.

Nej är ingen audiophile trots att jag försökt under åren. Det faller numera på begränsad ekonomi, sämre hörsel och andra intressen. Men visst har man avundsjukt under årens lopp kikat hemma hos kunniga ljudexperter och snirklat förbi superanläggningar i butikerna och drömt om ”lyftet”. Idag sker lyssnande av musik mest på datorn där ljudkort och högtalare inte alla gånger håller någon högre kvalité men det duger. Å andra sidan finns ju en hyfsad hifi anläggning med förstärkare och schyssta högtalare en bit bort i samma rum som inte används speciellt ofta.

Nu kan man faktiskt uppgradera sin befintliga anläggning till att med stormsteg närma sig audiophilernas ljudanläggning. Detta gör man genom att införskaffa en DAC (Digital Audio Converter). Har den senaste tiden börjat dyka upp små billiga omvandlare som du enkelt kopplar in till t.ex. din dator där man oftast har sin musik i dag. Ljudet som kommer ut ur dessa små lådor innehåller en helt annan dynamik och detaljrikedom än man är van vid och gör att ljudet får en helt ny karaktär. Du kan koppla den till dator, PS3, Wii eller dylikt och låta ljudet gå via dac:en till en förstärkare. Helt plötsligt upptäcker man detaljer i musiken som man inte hört förut. Har du en liten hemstudio på din dator där du idag kör ut ljud via ljudkortet så kan du nog räkna med ett lyft när du avnjuter dina alster vid mixningen.

För en relativt låg kostnad (från ca 1500:- och uppåt) får man ut ett ljud som låter som de betydligt lyxigare slagskeppen som man hittar på ”dyra butiken” nere på stan. Spelar ingen roll vilket ljudkort du har i din dator eftersom signalen tas ut via usbkabel och aldrig passerar detta. Däremot låter det naturligtvis bättre ju högre kvalité det är på t.ex. MP3 filerna som ligger på datorn. Bra att tänka på är också att ju bättre förstärkare och högtalare du har desto större skillnad hör du. För ett par år sedan så kunde man få lägga ut minst det tio dubbla i pengar på cd spelare för att nå samma kvalité som man gör med dagens moderna dac apparater. Ett annat plus är storleken som gör att man lätt kan gömma denna låda som då jobbar i det ”tysta” utan att synas.

Finns en mängd olika varianter av dac apparater i olika prisklasser och storlekar, här får ni läsa ett test om en av de billigare.

Musicstreamer

Länk till andra tester

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s